PMUBD Core Value: Unity, Commitment, Professional, Quality, Proactive

PKT UBD

Blog Rasmi Platun Kadet Tentera Universiti Brunei Darussalam

PhotoGrid_1382966834458PhotoGrid_1382966999085

Jumaat, 25 Oktober – Perlawanan menembak di antara Platun Kadet Tentera Institut Pengajian Tinggi telah berlangsung di Padang Tembak ETR Berakas Garison. Perlawanan ini disertai oleh Platun Kadet Tentera dari Universiti Brunei Darussalam (UBD), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA), Institut Teknologi Brunei (ITB) dan Politeknik Brunei (PB).

Perlawanan menembak ini terbahagi kepada 3 bahagian; penembak raifal perseorangan (kategori lelaki dan wanita), acara berpasukan bagi ahli-ahli kadet tentera dan menjatuhkan piring besi secara berkumpulan (kategori lelaki dan wanita) dimana setiap kumpulan akan menjatuhkan 10 piring besi di jarak 200M dalam kedudukan baring tanpa bersokong. Senjata yang digunakan pada perlawanan kali ini ialah senjata M16 A2.

Bagi acara penembak raifal perseorangan, para peserta akan berentap dalam dua kedudukan, iaitu kedudukan baring bersokong di jarak 200M sebanyak 10 peluru dan kedudukan melutut bersokong di jarak 100M sebanyak 10 peluru. Dalam acara berpasukan pula, hasil markah yang diperolehi dari penembak perseorangan akan dikumpulkan…

View original post 667 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: